Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Parketwinkels

Vloerverwarming

Warmtegeleiding

Milieubewust

Duurzaam

Inspiratie

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Dekvloer versnellers en snel hardende zandcement dekvloeren

De bouw staat steeds vaker onder druk. Zowel financiële druk door stijgende grondstof- en personeelsprijzen, druk vanwege te weinig personeel, maar zeker ook tijdsdruk. Het snelle leven van de huidige maatschappij is ook terug te zien in het bouwproces.

Waar vroeger de tijd werd genomen voor vakwerk in een traditionele bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van prefab elementen of zelfs complete prefab bouwwerken. Één van de belangrijke argumenten om prefab te bouwen is de snelheid in het bouwproces. Men wil niet meer twee jaar wachten om een gebouw in gebruik te nemen. Immers, de eerste investeringen worden al gedaan bij de start van de bouw en hoe sneller het gebouw in gebruik kan worden genomen, des te sneller kan er weer geld mee worden verdiend of worden bespaard op tweede (tijdelijke) huisvesting.

Gelukkig gaat de bouw ook mee met de tijd, zoals de ontwikkelingen met sneldrogende producten. Ook als het gaat om egalisaties die na een uur gestoffeerd kunnen worden of complete dekvloeren die na twee dagen al voldoende droog zijn om parket of andere bedekking op te installeren. De techniek heeft niet stil gestaan.

Wellicht is het al bekend dat de chemische uithardingstijd van cement 28 dagen is. Pas na deze 28 dagen mag de vloer bewerkt of geforceerd gedroogd worden. Immers, die eerste 28 dagen heeft de vloer het vocht nodig om volledig chemisch te reageren en uit te harden. Pas daarna praten we ook over restvocht. En is er sprake van vloerverwarming? Dan mag het opstookprotocol pas uitgevoerd worden vanaf 28 dagen nadat de dekvloer geïnstalleerd is. In de praktijk betekent dit dat de vloer dus minimaal 6 weken ligt alvorens er gestart kan worden met egaliseren en installeren van parket of andere bedekkingen. En die tijd is er niet altijd. En dan?

 

Dan zijn er verschillende mogelijkheden om tóch de vloer sneller droog te krijgen.

Dat kan door bijvoorbeeld het chemische proces te versnellen door versnellers toe te voegen aan de zandcement dekvloer bij het mengen ervan. Deze versnellers zijn er in verschillende soorten, zoals in poeder vorm of als vloeistof. Veelal verkort dit de droogtijd tot ca. 2 weken, waarna men verder zou kunnen met bijvoorbeeld opstookprotocollen en het installeren van de vloer.

 

En als het écht snel moet? Dan zijn er bij verschillende fabrikanten “snelle dekvloeren” te verkrijgen. Die zijn zelfs al na twee dagen klaar voor de verdere opbouw. Dan pak je toch zo even 4-6 weken tijdwinst!

Belangrijk om te weten is dat door deze versnellers toe te voegen of snelle dekvloeren te installeren dat de chemische samenstelling verandert van de vloer. Op zich niks spannends, maar wat men moet weten is dat ook het evenwichtspercentage van vocht anders wordt. Deze ligt iets lager en daarom moet de vloer droger zijn om parket te installeren dan de normale vochtpercentages. Vraag altijd even na bij de lijm- en/of egalisatieleverancier bij welk vochtpercentage gestart mag worden en voorkom vochtproblemen. Één geluk natuurlijk, dat drogen gaat door de versnellers razendsnel!

Logischerwijs zijn deze producten iets duurder in aanschaf, daarom is er altijd de afweging tussen de meerprijs en het voordeel van een snellere oplevering, want immers: “tijd is (ook) geld!”.