Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Hoe om te gaan met lage temperatuur verwarming

Door een woning en het water op lage temperatuur te verwarmen, kun je geld besparen. Dit kan echter alleen bij een redelijk tot goed geïsoleerd huis. Door de constante nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (hybride) warmtepompen ontvangen we steeds vaker vragen over de mogelijkheden van toepassing van parketvloeren in combinatie met deze systemen.
In dit blogartikel leggen we uit wat lage temperatuur verwarming is, en waar je als parketspecialist rekening mee dient te houden bij de verkoop van een parketvloer.

Nieuwe weersgevoelige warmte pompen.

De meeste bestaande huizen in Nederland hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert. Hierdoor wordt de oppervlaktetemperatuur van de dekvloer in de regel niet hoger dan 23/24 graden.

 

Krijg je het dan wel warm genoeg in huis?

Warmtepompen komen veel voor in nieuwbouw huizen. Echter door o.a. de stijgende energieprijzen kiezen ook veel mensen voor verduurzaming van hun bestaande woning met een (hybride) warmtepomp. Om het in koudere periodes behaaglijk warm te krijgen in oudere woningen is het daarom van belang dat huizen goed geïsoleerd zijn. Hierbij valt te denken aan dak- en vloerisolatie, HR++ glas en spouwmuurisolatie. Deze duurzame investeringen zorgen ervoor dat woningen klaar zijn voor de toekomst en ook in koude periodes behaaglijk warm kunnen worden.

Parket in combinatie met een warmtepomp

Parket heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde, genoemd wordt uitgedrukt in een aantal m²K/W. Een lage weerstand geeft een kortere opwarmtijd en een hogere weerstand geeft een langere opwarmtijd. Bij een warmtepomp adviseren wij producten met een Rc-waarde van lager dan 0,10 [m²K/W]. ) Er is op dit moment een ruime keuze van parketvloeren die aan deze waarde voldoet. Kies bij een warmtepomp altijd voor een vol-verlijmd systeem.

Als de vloer eenmaal opgewarmd is maakt de weerstand niet meer uit. Sterker nog, hout houdt warmte lang vast en blijft aangenaam warm aanvoelen, ook als de thermostaat is uitgeslagen.

Mogelijk duurt het iets langer voordat de warmte de ruimte bereikt. Daarom adviseren we om de thermostaat een week voor het begin van de koudere periodes vast iets hoger te zetten, waardoor de vertraging in het opwarmen van de vloer eerder op gang komt en er geen periode van onbehaaglijkheid ontstaat.

Voordat een parketvloer gelegd kan worden, zal de ondervloer eerst moeten voldoen aan een aantal criteria.

  • Is hij bijvoorbeeld droog genoeg?
  • Is de draagvloer geschikt?
  • Wat is de maximale warmte van de bovenkant van de draagvloer.
  • Wat is de aanvoertemperatuur van het water?

Om dergelijke zaken vast te stellen wordt gebruik gemaakt van het opstookprotocol. Dit opstookprotocol is voor lage temperatuurverwarming identiek dan voor andere vloerverwarmingssystemen en kan worden hier worden geraadpleegd en gedownload.