Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

De meest gestelde vragen (FAQ)

Alles wat je wilt weten over de combinatie van een houten parketvloer en vloerverwarming

Om je te helpen hebben we de meest gestelde vragen al onder verdeeld in een aantal onderwerpen. Maak je een keuze via 1 van de buttons dan ga je naar alle vragen over dat specifieke onderwerp. Maak je geen keuze dan zie je alle meest gestelde vragen.

De meest gestelde vragen over parketvloeren:

Hoe lang gaat een parketvloer mee?
Een parketvloer kan een levenlang meegaan, mits je deze op de juiste manier onderhoud. Een geoliede vloer hoef je in principe nooit meer te schuren. Bij een gelakte vloer zal er per schuurbeurt ongeveer 0,7mm hout weggeschuurd worden. Als een vloer een toplaag heeft van 4 mm dan betekent dit dat deze ca 5x geschuurd kan worden. Gemiddeld wordt dit eens per 7 jaar gedaan. Dan is de levensduur 35 jaar.
Is een vloer van kurk duurzaam?
Jazeker! Een vloer van kurk is heel duurzaam. Kurk komt van de kurkeik. Deze groeit in zuid-Europa. Het kurk kan meerdere keren van de kurkeik worden geoogst en hierdoor is een kurken parketvloer heel duurzaam.
Is een bamboe parketvloer duurzaam?

Bamboe is na verwerking zeer hard en duurzaam. De vloeren blijven heel lang mooi en stabiel. Hierdoor kunnen bamboe vloeren ook worden toegepast in zware projecttoepassingen.

De meest gestelde vragen over onderhoud van parketvloeren:

Hoe onderhoud ik een houten vloer?
Een van de belangrijkste dingen is dat er aan beide zijden van de voordeur matten liggen. Water, zand en gruis die door lopen op de vloer terechtkomen, zullen een schurende werking op het oppervlak hebben.

Zorg ook voor beschermende viltnoppen onder de poten van stoelen en andere meubelen om krassen op de vloer te voorkomen.

Om er zeker van te zijn dat jouw vloer niet wordt blootgesteld aan te veel vocht, veeg je geknoeid water vlot op.

Luchtvochtigheid kan een vloer ook aantasten; de ideale relatieve luchtvochtigheid in een vertrek ligt tussen 50-65 % bij 20°C. In de winter, als de cv constant wordt gebruikt, kan de relatieve luchtvochtigheid zo sterk dalen dat parket te droog kan worden. Om dit te voorkomen adviseren wij het gebruik van luchtbevochtigers: die zijn goed voor de vloer en ook voor je eigen welzijn!

Houten vloeren kunnen dagelijks gestofzuigd en geveegd worden. Ze kunnen ook gereinigd worden, met een goed uitgewrongen doek of mop en een verdund schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Welk schoonmaakmiddel voor jouw vloer geschikt is hangt af van de gekozen afwerking (lak, olie, wax) en het merk. Check bij de parketspecialist voor het juiste onderhoudsmiddel voor jouw vloer.

Hoe kan ik vlekken van de vloer verwijderen?
Alle vlekken en vegen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, voordat ze de kans krijgen op te drogen. Hieronder verschillende handige methoden om vlekken te verwijderen:

Vruchten, melk, room, bier, wijn, koffie, thee, sap en andere dranken: Water met een zacht schoonmaakmiddel
Schoenpoets, olie, teer, asfalt, krassen van schoenzolen op de vloer: Terpentine
Inkt, potlood, lipstick, opgedroogde lijm: Schoonmaakalcohol
Bloed: koud water

Is het mogelijk een houten vloer te repareren?
Ja, kleine beschadigingen kunnen verwijderd en gerepareerd worden door het gebruik van houtvuller in de juiste kleur. Een afzonderlijke strook in het midden van de vloer en zelfs een plank, kan vervangen worden, maar dit type reparatie moet door een gekwalificeerd professional worden uitgevoerd.
Is het beter om de parketvloer af te werken met lak of met olie?
Voor de parketvloer maakt het niet uit of je deze afwerkt met lak of olie (of hardwaxolie). Beide hebben voor-en nadelen. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten lak en olie. Het is wel zo dat lak de vloer beter afsluit. Hierdoor kan de vloer iets minder snel reageren op een te lage relatieve luchtvochtigheid. Maar ook bij een gelakte vloer is het heel belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden om krimpen en zwellen van de vloer te voorkomen. De parketspecialist geeft graag advies over de verschillende soorten vloerafwerkingen en welke afwerking het beste past bij jouw woonsituatie en woonwensen.

De meest gestelde vragen over gezond binnenklimaat:

Wat is een Relatieve luchtvochtigheid?

De Relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Deze waarden worden uitgedrukt in procenten

Wat is de beste relatieve luchtvochtigheid in een woning of bedrijfspand?
Voor hout en dus ook voor een parketvloer hou je de relatieve luchtvochtigheid het beste tussen de 50-65%.
Hoe merk ik wanneer de luchtvochtigheid te laag is?

Een te lage luchtvochtigheid ontstaat meestal tijdens de wintermaanden. Door het warm stoken van de woning stook je als het ware het vocht uit de lucht. Er ontstaat droogte in huis. Je merkt dit doordat je een droge mond of ogen krijgt, contactlenzen kunnen gaan irriteren. De parketvloer kan gaan krimpen en kieren vertonen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen.

Waarom is relatieve luchtvochtigheid belangrijk voor een houten vloer?

Het hout van de parketvloer wordt vóór het leggen teruggedroogd naar 8-9% . Dit hout-vocht-percentage staat in verhouding met een Luchtvochtigheid van 50-65% bij een gemiddelde temperatuur van 20-21 graden. Dus speciaal voor ons Nederlandse klimaat. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is zal het parket reageren door te krimpen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen van de ondervloer (het hout krult op). (zie RV temperatuur calculator )

De houten parketvloer vertoont krimpnaden. Hoe kan ik dit oplossen?

Heeft de houten parketvloer krimpnaden in de winter dan is de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te laag. Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist. Ook zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.

Hoe kan ik krimp van mijn parketvloer voorkomen?
Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist. Ook zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.
Als mijn vloer krimpt door een te lage luchtvochtigheid en ik schaf een luchtbevochtiger aan zal de vloer zich dan weer herstellen?
Zeker, de vloer zal herstellen, maar dat gebeurt niet direct. Op het moment dat de vloer is gekrompen en pas dan wordt een luchtbevochtiger aangezet dan wordt er in de eerste instantie alleen voor gezorgd dat de vloer niet verder krimpt. In de loop van de tijd zal de vloer zich langzaam gaan herstellen. Dit zal meestal gebeuren na de winterperiode wanneer niet meer gestookt wordt en de luchtvochtigheid in de woonruimte zich helemaal herstelt.
Wat is een Hygrometer?

Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid.

Wat is een luchtbevochtiger?
Een luchtbevochtiger voegt, als dat nodig is, vocht aan de lucht toe. Op die manier blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil en wordt je gezondheid én je parketvloer beschermd.

De meest gestelde vragen over vloerverwarming:

Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. 

Hoe kan ik erachter komen of mijn huis goed geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

Waarvoor dient het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Het opstookprotocol is van toepassing bij het allereerste keer aanzetten van traditionele (natte) vloerverwarming en heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket. Bij droogbouw vloerverwarming is er geen opstookprotocol, maar wel een opstartprotcol.

Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

Welke aanvoertemperatuur is het beste om het huis warm te krijgen bij een parketvloer?

De ideale aanvoertemperatuur is afhankelijk van de isolatiewaarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekening gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning, waar een correcte vloerverwarming is aangelegd kan 30ºC aanvoertemperatuur in de winter aan de lage kant. Deze kan je in de koude maanden verhogen naar 35ºC. Dat voldoet prima, ook in de winter. Het is belangrijk om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.

Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. Lees meer over het opstookprotocol op deze pagina.

Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.

De meest gestelde vragen over vloerkoeling:

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerkoeling, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming en vloerkoeling. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen.

De meest gestelde vragen over warmtegeleiding:

Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen.

Hoe kan ik erachter komen of mijn huis goed geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

Waarvoor dient het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Het opstookprotocol is van toepassing bij het allereerste keer aanzetten van traditionele (natte) vloerverwarming en heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket. Bij droogbouw vloerverwarming is er geen opstookprotocol, maar wel een opstartprotcol.

Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

Welke aanvoertemperatuur van mijn vloerverwarming is het beste om mijn huis warm te krijgen bij een parketvloer?

Dit is zeer afhankelijk van de isolatie waarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekeningen gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning waar een correcte vloerverwarming is aangelegd is toch 30ºC aanvoer temperatuur in de winter aan de lage kant. 35ºC voldoet prima, ook in de winter. Belangrijk is om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.

Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. De 1e keer is dit om te kijken of er visuele gebreken naar voren komen (denk aan scheuren en lekkages). De 2e keer is dit de 2e cyclus? voor het restvocht wat na de eerste nog omhoog komt.

Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.

De meest gestelde vragen over de installatievoorschriften:

Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen.

Hoe kan ik erachter komen of mijn huis goed geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

Waarvoor dient het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Het opstookprotocol is van toepassing bij het allereerste keer aanzetten van traditionele (natte) vloerverwarming en heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket. Bij droogbouw vloerverwarming is er geen opstookprotocol, maar wel een opstartprotcol.

Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

Welke aanvoertemperatuur van mijn vloerverwarming is het beste om mijn huis warm te krijgen bij een parketvloer?

Dit is zeer afhankelijk van de isolatie waarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekeningen gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning waar een correcte vloerverwarming is aangelegd is toch 30ºC aanvoer temperatuur in de winter aan de lage kant. 35ºC voldoet prima, ook in de winter. Belangrijk is om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.

Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. De 1e keer is dit om te kijken of er visuele gebreken naar voren komen (denk aan scheuren en lekkages). De 2e keer is dit de 2e cyclus? voor het restvocht wat na de eerste nog omhoog komt.

Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.

De meest gestelde vragen over het opstookprotocol:

Wanneer moet ik een opstookprotocol uitvoeren?
Het opstookprotocol gebruik je alléén als je de traditionele vloerverwarming voor de allereerste keer gaat gebruiken.
Moet ik ook bij droogbouw vloerverwarming een opstookprotocol uitvoeren
Bij droogbouw vloerverwarming is een OPSTART protocol nodig en geen opstookprotocol. Het opstartprotocol is een geleidelijke opbouw van de temperatuur van de vloerverwarming, die ervoor zorgt dat zowel de parketvloer als de ondervloer de kans krijgen om op een gecontroleerde manier te acclimatiseren en te wennen aan de warmte. Let op! Het OPSTARTprotocol is iets anders dan het OPSTOOKprotocol. Het opstookprotocol wordt toegepast vóór de installatie van de vloer, terwijl het opstartprotocol na het leggen van de vloer wordt gedaan.
De aannemer zegt dat het opstookprotocol niet nodig is. Wat kan ik zeggen als weerwoord?
Bij de oplevering van een woning zit er nog heel veel vocht in de vloerconstructie. Voor parket (en ook voor andere vloerafwerkingen) is het gewenst dat het vocht grotendeels uit de vloer verdwenen is en de droogkrimp niet plaatsvindt nadat de vloerafwerking is aangebracht. Waar onder invloed van temperatuur de vloerafwerking en dekvloer gelijktijdig zullen gaan uitzetten en krimpen (en vaak in gelijke mate) is de krimp tijdens droging éénzijdig en zal eerder kans op schade geven (o.a. losraken van de vloerafwerking) dan alleen bij afkoeling. Om deze reden is het toch verstandig om een opstookprotocol aan te houden voordat de vloerafwerking wordt aangebracht.
Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerkoeling, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming en vloerkoeling. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen.

De meest gestelde vragen over milieubewust:

Kan ik ergens zien wat het verschil voor het milieu is voor hout tov andere materialen?

Ja, dat kan je zien met de in Denemarken ontwikkelde bouwmaterialen pyramide. Deze maakt het mogelijk om onder andere CO2-footprints van materiaalsoorten binnen dezelfde categorie te vergelijken. Het maakt het ook mogelijk om verschillende soorten milieueffecten van verschillende materialen te bekijken. Het doel is om op een eenvoudige en snelle manier overzicht te krijgen van de relatieve duurzaamheid van de individuele bouwmaterialen.

Wij hebben met behulp van deze tool een vergelijk gemaakt van 50m2 eiken parket van 10mm dik tov 50m2 vinyl/pvc van 3mm dik. Het resultaat is dat 50m2 eiken parket 531,5 kg CO2 compenseert en dat 50m2 pvc 614,3kg CO2 uitstoot. Ben je nieuwsgierig hoe? De interactieve pyramide geeft je snel een eenvoudig inzicht: www.materialepyramiden.dk

Is een Bamboe parketvloer een milieubewuste keuze?
Bamboe is één van de snelst groeiende planten op aarde. Hoewel reuzenbamboe formeel geen hout is maar een gras bezit deze wel uitstekende hardhout eigenschappen. Bamboe is een onuitputtelijke grondstof. Het groeit sneller dan welke plant dan ook: tot één meter per dag! Aangezien elk jaar de 4-5 jaar oude stammen worden geoogst, krijgen de jonge stammen meer ruimte om te groeien voor een nog grotere opbrengst. Tijdens de groei neemt bamboe meer CO² op dan dat er wordt uitgestoten tijdens productie.

De meest gestelde vragen over duurzaamheid en parketvloeren:

Hoe lang gaat een parketvloer mee?

Een parketvloer kan een levenlang meegaan, mits je deze op de juiste manier onderhoudt. Wacht niet tot de vloer helemaal is versleten maar zorg ook tussentijds voor een opknapbeurt.

Een geoliede vloer hoef je in principe nooit meer te schuren.

Een gelakte vloer kan je tussentijds laten opschuren. Hierbij wordt alleen de laklaag opgeschuurd en opnieuw aangebracht. Het hout zelf wordt hierbij niet afgeschuurd. Kleine krassen uit de toplaag zullen hierbij verdwijnen en na de nieuwe laklaag ziet de vloer er weer als nieuw uit.

Is de vloer erg beschadigd dan kan er grondig worden opgeknapt. Er wordt ongeveer 0,7mm hout weggeschuurd bij deze opknapbeurt. Gemiddeld wordt dit eens per 15 jaar gedaan. 

Het schuren van een parketvloer is een specialistische klus. Wij adviseren om dit altijd door een erkende parketspecialist te laten uitvoeren. 

Is een vloer van kurk duurzaam?

Jazeker! Een vloer van kurk is heel duurzaam. Kurk komt van de kurkeik. Deze groeit in Zuid-Europa. Het kurk kan meerdere keren van de kurkeik worden geoogst en hierdoor is een kurken parketvloer heel duurzaam.

Is een bamboe parketvloer duurzaam?

Bamboe is na verwerking zeer hard en duurzaam. De vloeren blijven heel lang mooi en stabiel. Hierdoor kunnen bamboe vloeren ook worden toegepast in zware projecttoepassingen.