Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Een gezond binnenklimaat

Goede klimaatbeheersing in huis of bedrijfspand

Gedurende het jaar verandert de luchtvochtigheid binnenshuis. Waar in de winter de lucht vaak te droog is, is deze in de zomer relatief normaal.

De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 50 en 65 % blijven

Door de (te) lage luchtvochtigheid in de winter kan een houten vloer het zwaar te verduren krijgen. Hout is een levend materiaal en reageert net als een boom of een plant op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het hout wisselt vocht uit met de omgeving. Plezierig, want dit zorgt voor een verbetering van de vochtbalans in de woning. Maar het vocht in het parket is niet genoeg om het tekort aan vocht in de lucht in de wintermaanden te compenseren. Het kan zelfs gebeuren dat de omgevingslucht het vocht uit het hout trekt waardoor (kleine haar)scheurtjes of krimpnaden ontstaan.

Nieuwe(re) huizen zijn vaak goed geïsoleerd, maar hier hangt mee samen dat er ook minder goed wordt gelucht, met meer fijnstof en bacteriën in huis als gevolg.

Een luchtbevochtiger zorgt voor optimale luchtvochtigheid

Er zijn vele soorten luchtbevochtigers. Deze apparaten houden de luchtvochtigheid op peil door water te verdampen.

Hedendaagse bevochtigers kunnen zelfs de lucht ‘schoonmaken’ zodat schadelijke stoffen en bacteriën worden geëlimineerd. Er zijn koud waterverdampers die automatisch werken. Ze worden gemonteerd tussen de kanalen van een WTW-ventilatiesysteem of als standalone ingebouwd in bijvoorbeeld een berging. Ze zijn aangesloten op een watertoevoer en afvoer en worden aangestuurd door een hygrostaat. Vraag hier naar bij de installateur.

Voor levenslang plezier van de houten vloer dient de luchtvochtigheid binnen tussen de 50 en 65 % te blijven. Dit controleer je met een hygrometer.

Voor levenslang plezier van de houten vloer dient de luchtvochtigheid binnen tussen de 50 en 65 % te blijven. Dit  controleer je met een hygrometer.

Wacht niet tot het te droog wordt in huis maar neem tijdig maatregelen. Bij een luchtvochtigheidspercentage van onder de 50% moet snel worden ingegrepen om schade aan de vloer (en andere houten meubels) te voorkomen. Het beste is om in de herfst je luchtbevochtiger al aan te zetten.

Is de luchtvochtigheid hoger dan 65% dan kan het gebeuren dat het hout het vocht gaat absorberen waardoor de vloer gaat uitzetten. Neemt dit niet snel af dan kunnen de delen zelfs bol gaan staan. De luchtvochtigheid moet dus snel naar beneden. Dit doe je door goed te ventileren. Werkt dit onvoldoende? Denk dan aan een ontvochtiger of een airconditioning. Deze apparaten onttrekken vocht aan de lucht.

Voor optimale klimaatbeheersing in de woning adviseren wij een klimaatpakket bestaande uit luchtbevochtiger, hygrometer en Fidbox.

Wij adviseren een klimaatpakket

Is de luchtvochtigheid hoger dan 65% dan kan het gebeuren dat het hout het vocht gaat absorberen waardoor de vloer gaat uitzetten. Neemt dit niet snel af dan kunnen de delen zelfs bol gaan staan. De luchtvochtigheid moet dus snel naar beneden. Dit doe je door goed te ventileren. Werkt dit onvoldoende? Denk dan aan een ontvochtiger of een airconditioning. Deze apparaten onttrekken vocht aan de lucht. Voor optimale klimaatbeheersing in de woning adviseren wij een klimaatpakket bestaande uit luchtbevochtiger, hygrometer en Fidbox.
Fidbox is altijd aan te raden bij het plaatsen van een parketvloer

Een Fidbox controleert, onder de parketvloer, continu het warmte- en vochtgehalte. De gegevens kunnen worden uitgelezen via een app op je telefoon. Wanneer de klant de Fidbox-app opent dan krijgt hij of zij een waarschuwing als er iets mis gaat. Zo kan er snel worden geschakeld en kunnen grote problemen worden voorkomen.

Plaats de hygrometer in het midden van de kamer en niet in de (buurt van de) keuken of badkamer. Is er een kruipruimte? Controleer dan regelmatig of de aanwezige ventilatieroosters of sleuven niet verstopt zijn geraakt of op een andere manier vrije luchtstroom onder de vloer wordt gehinderd

De meest gestelde vragen over gezond binnenklimaat:

Wat is een Relatieve luchtvochtigheid?

De Relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Deze waarden worden uitgedrukt in procenten

Wat is de beste relatieve luchtvochtigheid in een woning of bedrijfspand?
Voor hout en dus ook voor een parketvloer hou je de relatieve luchtvochtigheid het beste tussen de 50-65%.
Hoe merk ik wanneer de luchtvochtigheid te laag is?

Een te lage luchtvochtigheid ontstaat meestal tijdens de wintermaanden. Door het warm stoken van de woning stook je als het ware het vocht uit de lucht. Er ontstaat droogte in huis. Je merkt dit doordat je een droge mond of ogen krijgt, contactlenzen kunnen gaan irriteren. De parketvloer kan gaan krimpen en kieren vertonen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen.

Waarom is relatieve luchtvochtigheid belangrijk voor een houten vloer?

Het hout van de parketvloer wordt vóór het leggen teruggedroogd naar 8-9% . Dit hout-vocht-percentage staat in verhouding met een Luchtvochtigheid van 50-65% bij een gemiddelde temperatuur van 20-21 graden. Dus speciaal voor ons Nederlandse klimaat. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is zal het parket reageren door te krimpen en kan zelfs bij langdurige droogte scheuren of loskomen van de ondervloer (het hout krult op). (zie RV temperatuur calculator )

De houten parketvloer vertoont krimpnaden. Hoe kan ik dit oplossen?

Heeft de houten parketvloer krimpnaden in de winter dan is de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te laag. Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist. Ook zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.

Hoe kan ik krimp van mijn parketvloer voorkomen?
Voor een gezond binnenklimaat (voor mens én voor hout) is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te houden. Dit meet je met behulp van een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Voeg dan vocht aan de ruimte toe met behulp van een luchtbevochtiger. Zowel een hygrometer als luchtbevochtiger zijn te koop bij jouw erkende parketspecialist. Ook zijn er luchtbevochtigers verkrijgbaar die rechtstreeks aangesloten worden op een WTW ventilatiesysteem of met een eigen ventilator als stand alone worden gemonteerd.
Als mijn vloer krimpt door een te lage luchtvochtigheid en ik schaf een luchtbevochtiger aan zal de vloer zich dan weer herstellen?
Zeker, de vloer zal herstellen, maar dat gebeurt niet direct. Op het moment dat de vloer is gekrompen en pas dan wordt een luchtbevochtiger aangezet dan wordt er in de eerste instantie alleen voor gezorgd dat de vloer niet verder krimpt. In de loop van de tijd zal de vloer zich langzaam gaan herstellen. Dit zal meestal gebeuren na de winterperiode wanneer niet meer gestookt wordt en de luchtvochtigheid in de woonruimte zich helemaal herstelt.
Wat is een Hygrometer?

Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid.

Wat is een luchtbevochtiger?
Een luchtbevochtiger voegt, als dat nodig is, vocht aan de lucht toe. Op die manier blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil en wordt je gezondheid én je parketvloer beschermd.