Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Parketwinkels

Vloerverwarming

Warmtegeleiding

Milieubewust

Duurzaam

Inspiratie

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

We houden van behaaglijk
In gesprek met Rens Donkers

“Wat voor mij het grootste voordeel is van vloerverwarming? Dat je overal in huis dezelfde temperatuur hebt en dat dit erg behaaglijk aanvoelt.” Aan het woord is Rens, die woont in Zoetermeer met zijn vriendin en kind. Op de woonkamervloer liggen brede delen licht gerookt wit eiken.

Hun eengezinswoning, een hoekhuis, staat in Oosterheem, de jongste wijk van Zoetermeer. De woning is niet aangesloten op het gasnet, evenmin als de andere woningen in hun straat. “We wonen er nu vijf jaar en de nieuwbouwhuizen zijn opgeleverd zonder gasaansluiting en daarmee voorbereid op een gasloze toekomst,” vertelt Rens. “Vloerverwarming was al standaard bij de bouw inbegrepen, net als een warmtepomp, dus een keuze hadden we niet. Maar als ik denk aan die lelijke staande radiatoren die je best nog veel ziet, dan is dit veel mooier. Ons huis is ook makkelijker schoon te houden zonder die obstakels. Bovendien is de warmte met vloerverwarming overal hetzelfde, terwijl je met radiatoren heel veel hitte dichtbij hebt, terwijl het verderop juist soms weer koel is. Dan is dit veel prettiger en comfortabeler, zowel beneden als boven in huis. De enige plek waar geen vloerverwarming ligt, is in het toilet beneden.”

Uit den boze

Tijdens de bouw waren er ’s avonds regelmatig informatiebijeenkomsten, ook over het verwarmingssysteem. Daarbij kwamen ook de verschillende soorten vloerbedekking aan de orde. “Er werd verteld dat je met vloerverwarming beter kon kiezen voor laminaat, vinyl of pvc en dat parket eigenlijk uit den boze was. Die voorlichting was dus behoorlijk gekleurd, heb ik mezelf later gerealiseerd. Een oom van mij zit in het parketvak en die had een heel ander, genuanceerd verhaal. De combinatie vloerverwarming en parket is juist prima, alleen moet je met een paar zaken rekening houden. Dat hebben we gedaan en tot ons grote plezier, want we zijn heel blij met onze keuze voor parket.”

Oriëntatie

Bij Rens en zijn vriendin ligt tweelaags parket op de vloer. “We wilden beslist een natuurlijk product op de vloer, geen kunststof. Hout heeft een mooie uitstraling, van nature zou ik bijna willen zeggen. Het is gewoon een schitterende vloer, lekker licht want dat past bij onze moderne woning. We hebben twee parketzaken uitgekozen om ons te oriënteren op de mogelijkheden en ik moet zeggen dat we twee keer heel goed geholpen zijn. De mensen in de winkel hadden verstand van zaken en konden precies uitleggen wat voor ons de beste optie was. We zijn voor eiken gegaan, een houtsoort die we al in ons hoofd hadden. We kregen delen mee om in ons huis te leggen en te kijken hoe het eruit zag. Op basis daarvan hebben we onze uiteindelijke keuze bepaald.”

Vrienden van hen, die vlakbij wonen in hetzelfde type huis, hebben indertijd gekozen voor een pvc-vloer, een vrij donkere. “Daar zijn ze op teruggekomen, na drie jaar hebben ze alles eruit gehaald en er ook een eiken parketvloer in laten leggen. Hout heeft nu eenmaal meer uitstraling, het heeft diepte en karakter. Dat mis je gewoon bij andere producten,” aldus Rens.