Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Parketwinkels

Vloerverwarming

Warmtegeleiding

Milieubewust

Duurzaam

Inspiratie

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Heerlijk wonen in onze oude villa
In gesprek met Ton en José den Brinck

De villa van het echtpaar is indrukwekkend. Het huis heeft een rieten dak en op het terrein van anderhalve hectare staan enkele bijgebouwen en een tuinhuis. “Ik schilder veel,” vertelt José, “en als het even kan doe ik dat het liefst in ons tuinhuis, in alle rust.” Ton is een fanatieke tuinier en heeft een middeleeuwse kruidentuin aangelegd. “We komen vaak in Frankrijk en daar zie je zulke tuinen bij kloosters. Ik heb er veel gefotografeerd en gefilmd en zo inspiratie opgedaan voor onze eigen kruidentuin.”

Ze wonen in de parel van Brabant. Zo wordt Oisterwijk wel genoemd, het stadje tussen Tilburg en Den Bosch, beroemd vanwege zijn vele bossen en vennen. Aan de rand van een van de bossen staat de kapitale villa van Ton en José, gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hun drie kinderen zijn al jaren het huis uit, hond Sammy is gebleven. “We wonen hier fantastisch en comfortabel in najaar en winter dankzij onze vloerverwarming die het heel behaaglijk maakt,” vertellen ze.

Voorlichten

In de woonkamer ligt een parketvloer, zoals gezegd op vloerverwarming. “We hebben het heel lang met radiatoren gedaan, maar dat vonden we eerlijk gezegd niet erg mooi staan in ons huis. Met de kinderen thuis dachten we: laat maar zitten, zo kan het ook. Toen de kinderen op zichzelf gingen wonen, hebben we er nog eens goed over nagedacht en zijn we ons gaan oriënteren op andere mogelijkheden. We kwamen er eerlijk gezegd niet goed uit. Totdat we op een middag op bezoek gingen bij een familielid dat een nieuw huis gekocht had waarin vloerverwarming lag. We vroegen hoe dat beviel en ze waren er heel enthousiast over. Diezelfde avond nog hebben we, met een glas wijn erbij, besloten om naar een parketwinkel te gaan en ons te laten voorlichten over de mogelijkheden van vloerverwarming in combinatie met onze houten ondervloer en parket.

Want ja, in nieuwbouwhuizen heb je beton en dat leek ons toch een stuk simpeler met vloerverwarming dan onze oude houten vloer. Maar er was geen denken aan dat we die zouden vervangen door iets anders.”

Patroon

De verkoper, die gelukkig veel ervaring had met vloerverwarming, legde uit dat op de houten ondervloer van Ton en José voorbewerkte isolatieplaten konden worden aangebracht waarin verwarmingsbuizen werden verwerkt. De buizen zouden vervolgens worden afgedekt met een afwerkvloer waarop het parket kon worden gelegd. “We hebben ons uitgebreid laten voorlichten en ook op internet gekeken naar parket. Moesten we gaan voor massieve stroken of toch liever voor een patroon? We hebben gekozen voor het laatste en voor een vloer in een warme kleur. Met al die bomen om ons heen is het bij donker weer soms wat somber buiten, dus wilden we het binnen extra gezellig en sfeervol maken. Iedereen die hier komt vindt het mooi en dat is natuurlijk leuk om te horen.”

Comfortabel

“Het grote verschil met de radiatoren die we eerst hadden, is dat je daar stralingswarmte hebt en dat de warmte nu veel gelijkmatiger is verdeeld en ook aanvoelt. Bovendien zijn radiatoren lelijke dingen, vinden we, en is er nu meer ruimte om spullen neer te zetten. De vloer voelt fijn aan, je kunt gerust op blote voeten lopen, ook als het buiten koud is. Omdat ons huis zo groot is, hadden we voorheen een behoorlijk hoge gasrekening. Die is nu lager, dankzij de vloerverwarming. Dus behalve dat het veel comfortabeler wonen is, scheelt het ook nog in de portemonnee. Achteraf gezien hadden we jaren eerder moeten besluiten om de overstap naar vloerverwarming te maken. We hebben er geen moment spijt van gehad en kunnen het iedereen aanbevelen,” besluiten Ton en José enthousiast.