Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Parketwinkels

Vloerverwarming

Warmtegeleiding

Milieubewust

Duurzaam

Inspiratie

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Wanneer je een parketvloer beter vast of zwevend kunt leggen bij vloerverwarming

Het leggen van een parketvloer op vloerverwarming vraagt om zorgvuldige keuzes, vooral als het gaat om het leggen van de vloer.

Er zijn twee gangbare methoden: vast verlijmen of de vloer zwevend leggen. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen, vooral in combinatie met vloerverwarming.

Hier behandelen we wanneer je beter kunt verlijmen en wanneer een zwevende vloer een betere optie is.

Parket vast verlijmen als er vloerverwarming is

Beter voor warmtegeleiding

Wanneer je parket of houten vloeren direct verlijmt op de ondergrond, heb je een betere warmteoverdracht. Dit komt omdat er geen extra luchtlagen zijn tussen de vloer en de ondergrond die de warmte tegenhouden. Bij direct verlijmd parket is de warmteweerstand lager, waardoor de vloerverwarming efficiënter werkt en de ruimte sneller opwarmt.

Voordelen van een vol verlijmde vloer:

1. Betere warmteoverdracht: Zoals eerder vermeld, zorgt een direct verlijmde vloer voor een lagere warmteweerstand. Hierdoor wordt de warmte beter doorgegeven aan de ruimte, wat de efficiëntie van de vloerverwarming verbetert. 2.Minder loopgeluid: Een vast verlijmde vloer produceert veel minder loopgeluid. Dit komt doordat de vloer stabieler is en geen bewegingen of trillingen vertoont zoals een zwevende vloer kan doen. 3.Beter bestand tegen luchtvochtigheidsschommelingen: Verlijmde vloeren zijn beter bestand tegen veranderingen in luchtvochtigheid, omdat ze steviger vastzitten aan de ondergrond. Dit vermindert het risico op kromtrekken of uitzetten van het hout. 4.Flexibiliteit in patronen: Bij een verlijmde vloer kun je complexe patronen zoals visgraat, Hongaarse punt, Versailles patroon, Blokpatroon of Weense punt eenvoudiger realiseren. 5.Strakke afwerking zonder overgangen: De parketdelen worden nauwkeurig passend gezaagd, wat zorgt voor een naadloze afwerking zonder deklijsten of overgangsstrips bij deuren of andere materialen zoals tegels.

Nadelen van een vol verlijmde vloer:

1. Niet geschikt voor sommige appartementen: In appartementen kan geluidsoverdracht een probleem zijn, en vaak gelden er regels die zwevende vloeren voorschrijven in plaats van verlijmde vloeren vanwege geluidsisolatie.

Parket zwevend leggen als er vloerverwarming is

Meer lagen, meer warmteweerstand

Zwevend gelegd parket betekent dat de vloer niet direct verlijmd wordt aan de ondergrond, maar op een extra tussenvloer geplaatst wordt. Hierbij worden de vloerdelen aan elkaar verbonden met lijm in de tong en groef van de delen, of is er een kliksysteem. Deze manier van leggen zorgt ervoor dat er een extra luchtlaag tussen de verschillende materialen ontstaat, wat meer warmteweerstand oplevert. Hierdoor duurt het langer voordat de warmte van de vloerverwarming de ruimte bereikt, en dit kan de efficiëntie van het systeem verminderen. Als je kiest voor een zwevende vloer bij vloerverwarming, is het belangrijk om te kiezen voor een product met een lage warmteweerstand, zoals dunner materiaal, om binnen de grens van 0,13 kW/m² te blijven.

Voordelen van een zwevend gelegde vloer:

1.Geschikt voor appartementen: Zwevende vloeren zijn vaak vereist in appartementen vanwege de betere geluidsisolatie. Ze zorgen ervoor dat er minder geluidsoverdracht naar ondergelegen appartementen is, wat de rust van je buren ten goede komt. 2.Flexibel: Een zwevende vloer kan relatief eenvoudig worden verwijderd. Je zou zelfs een deel van de vloer opnieuw kunnen gebruiken na verhuizing (hou wel rekening met diverse passtukken en een aantal beschadigde delen die je niet meer kunt gebruiken.) 3.Snellere installatie: Een zwevende vloer is over het algemeen sneller te installeren en zou een handige doe-het-zelver zelfs zelf kunnen doen. (Wij adviseren echter altijd een vakman in het schakelen omdat er meer nodig is voor een duurzaam resultaat dan alleen het installeren van de vloer. Denk bijvoorbeeld aan vochtmetingen in de dekvloer).

Nadelen van een zwevend gelegde vloer:

1.Minder efficiënte warmteoverdracht: Door de luchtlagen tussen de vloer en de ondergrond is er meer warmteweerstand, wat betekent dat de vloerverwarming minder efficiënt is dan bij een verlijmde vloer. 2.Meer loopgeluid: Zwevend gelegde vloeren kunnen meer bewegen, wat resulteert in meer loopgeluid. Dit kan storend zijn, vooral in drukke huishoudens. 3.Beperkte mogelijkheden voor complexe patronen: Met zwevend gelegde vloeren heb je geen vrije keuze in legpatronen. Dit beperkt de esthetische mogelijkheden vergeleken met een verlijmde vloer. 4.Gebruik van deklijsten en strips: Bij zwevend gelegde vloeren is er vaak behoefte aan deklijsten en overgangsstrips tussen verschillende kamers of bij overgangen naar andere materialen. Dit kan het strakke uiterlijk van de vloer verstoren.

Conclusie: vast of zwevend leggen van je parketvloer

• Vast verlijmde vloeren zijn de beste keuze als je de efficiëntie van je vloerverwarming wilt maximaliseren, complexe patronen wilt leggen, en een strakke afwerking zonder storende overgangen wilt. Bovendien profiteer je van minder loopgeluid en een vloer die beter bestand is tegen luchtvochtigheidschommelingen. • Zwevend gelegde vloeren zijn ideaal voor appartementen vanwege de geluidsisolatie en het flexibele karakter. Ze zijn ook eenvoudiger te installeren en te verwijderen, maar je zult inleveren op de efficiëntie van de vloerverwarming en het geluidsniveau in huis. Bij beide methoden is het belangrijk om rekening te houden met de totale warmteweerstand van het vloersysteem en ervoor te zorgen dat deze niet hoger is dan 0,13 kW/m². Zo haal je het meeste uit je vloerverwarming en geniet je optimaal van je houten vloer.