Een parketvloer of écht houten vloer bij stadsverwarming, kan dat wel?
Een parketvloer van eiken is erg populair in Nederland. Gelukkig wordt deze houtsoort als zeer geschikt voor alle soorten vloerverwarming betiteld. Wil je liever een andere kleur? Eiken kan behandeld en gekleurd worden. Of kies voor fraaie tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala. Deze geven veel kleur aan jouw woning en zijn allemaal geschikt om op vloerverwarming te plaatsen. Maar je kunt uit nog meer houtsoorten kiezen. Welke houtsoorten dat zijn lees je hier. Naast de houtsoort kies je ook voor een parketsoort. Denk bijvoorbeeld aan een patroonvloer zoals een visgraat mozaïek of gewoon brede stroken. Voor elke smaak en stijl is er wel een geschikte parketvloer.
Vaak krijgen we de vraag of het niet veel langer duurt voordat een parketvloer de warmte doorlaat tov dunner materiaal, en of een woning met parket daardoor niet veel meer energie verbruikt.
Een begrijpelijke vraag maar dat is niet zo. En dat heeft te maken met de mate waarin een materiaal de warmte vast kan houden. Hout heeft misschien een iets langere opwarmtijd maar eenmaal warm zal het de warmte ook veel langer vast houden waardoor de vloer langer comfortabel voelt. De vloer buffert als het ware deze warmte waardoor de ketel minder snel weer hoeft aan te slaan.
Parket zorgt voor een prettige langdurige warmte afgifte. De vloer is daardoor behaaglijker en zuiniger in gebruik.
Sommige materialen met een zeer lage Rc-waarde koelen heel snel af waardoor de vloer, na het afslaan van de thermostaat, direct koud aanvoelt. Een houten parketvloer houdt de warmte veel langer vast en geeft daardoor meer comfort. Niet voor niets heb je met parket op vloerverwarming nooit meer koude voeten.
Doordat je met vloerverwarming geen dag-en nacht temperatuur gebruikt blijft de woning constant op temperatuur. Hierdoor hoeft de stadsverwarming minder hard te werken en zal deze minder energie verbruiken. Vergelijk het met een auto. Optrekken en opschakelen kost veel meer energie dan op een vaste snelheid doorrijden.
Wij adviseren om niet alleen naar de Rc-waarde te kijken maar vooral naar wat je mooi vindt en daarnaast naar je wooncomfort.