Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Parketwinkels

Vloerverwarming

Warmtegeleiding

Milieubewust

Duurzaam

Inspiratie

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Een houten vloer is een milieubewuste keuze

Wist je dat het maken van een houten vloer minder energie kost dan welke andere vloerbedekking ook? Dit komt omdat de grondstof meteen het eindproduct is! Dus voor parket zijn geen milieuvervuilende en energieslurpende productieprocessen nodig.

Daarnaast worden de meeste vloeren gemaakt van eiken. En eikenhout groeit in Europa. Dit betekent ook een grote milieuwinst op transport want er hoeven geen lange afstanden afgelegd te worden voor jouw parketvloer.

Houten vloer bij vloerverwarming en vloerkoeling: een bewezen goede combinatie

Verantwoord bosbeheer en houten vloeren

Iedereen heeft belang bij verantwoord bosbeheer. Jij als consument, maar ook producenten van houten producten en boseigenaren. Het is belangrijk voor het milieu!

Verantwoord bosbeheer betekent eigenlijk dat je voor elke boom die je kapt weer twee bomen aanplant. Alle parketvloeren worden gemaakt van verantwoord beheerde bossen. Er zijn diverse keurmerken die dit waarborgen. Zo kennen we het PEFC en het FSC keurmerk.

Een groot voordeel van jonge bomen is dat die extra veel CO2 opnemen om snel te kunnen groeien. En dat terwijl het gebruikte hout voor je vloer levenslang de opgeslagen hoeveelheid CO2 vasthoudt! Een win-win situatie dus.

FSC-keurmerk

Wil je zeker weten dat jouw parketvloer door de hele keten heen goed is voor mens en natuur? Kies dan voor een vloer met een FSC keurmerk.

FSC heeft een standaard opgesteld waaraan moeten worden voldaan om voor een bos een FSC-certificaat te bemachtigen. De basis voor genoemde standaard, die per land of regio verder wordt uitgewerkt om te voldoen aan de nationale of regionale omstandigheden, zijn de 10 FSC-principes. Deze principes zijn uitgewerkt in 68 criteria.

Op de website van FSC Nederland lees je meer over dit keurmerk en wat de criteria precies betekenen.

PEFC-keurmerk

Het internationale PEFC-keurmerk zorgt dat bossen wereldwijd beschermd worden. Als het bos volgens de PEFC eisen wordt beheerd is het hout hernieuwbaar. PEFC-gecertificeerde boseigenaren moeten er voor zorgen dat hun bosoppervlakte gelijk blijft of groter wordt.

Het PEFC-keurmerk garandeert dat houtproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos, waarbij evenveel aandacht is voor people, planet & profit.

Op de website van PEFC Nederland lees je meer over dit keurmerk.

Een houten vloer helpt bij de CO2-problematiek

Een boom is een duurzame opslagplaats van CO2. Bomen nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof terug. In 1 m3 hout wordt 1 ton CO2 opgeslagen. Dit blijft opgeslagen tot dat het hout verbrand of vergaan is. En dat verbranden is niet nodig, want een houten vloer gaat een leven lang mee. Alleen daarom al is een houten vloer een uitstekende én milieubewuste investering.

Wil je op een bepaald moment een andere stijl in huis? Geen probleem. Een houten vloer kan je altijd opnieuw in een (kleur)olie zetten of laten schuren en lakken.

Ook dat is een stuk duurzamer dan het volledig vervangen van een vloer waarvan je de kleur niet meer mooi vindt.

Via deze tool van het NBvT kan je een berekening maken van hoeveel CO2 jouw vloer opslaat.

De meest gestelde vragen over milieubewust:

Kan ik ergens zien wat het verschil voor het milieu is voor hout tov andere materialen?

Ja, dat kan je zien met de in Denemarken ontwikkelde bouwmaterialen pyramide. Deze maakt het mogelijk om onder andere CO2-footprints van materiaalsoorten binnen dezelfde categorie te vergelijken. Het maakt het ook mogelijk om verschillende soorten milieueffecten van verschillende materialen te bekijken. Het doel is om op een eenvoudige en snelle manier overzicht te krijgen van de relatieve duurzaamheid van de individuele bouwmaterialen.

Wij hebben met behulp van deze tool een vergelijk gemaakt van 50m2 eiken parket van 10mm dik tov 50m2 vinyl/pvc van 3mm dik. Het resultaat is dat 50m2 eiken parket 531,5 kg CO2 compenseert en dat 50m2 pvc 614,3kg CO2 uitstoot. Ben je nieuwsgierig hoe? De interactieve pyramide geeft je snel een eenvoudig inzicht: www.materialepyramiden.dk

Is een Bamboe parketvloer een milieubewuste keuze?
Bamboe is één van de snelst groeiende planten op aarde. Hoewel reuzenbamboe formeel geen hout is maar een gras bezit deze wel uitstekende hardhout eigenschappen. Bamboe is een onuitputtelijke grondstof. Het groeit sneller dan welke plant dan ook: tot één meter per dag! Aangezien elk jaar de 4-5 jaar oude stammen worden geoogst, krijgen de jonge stammen meer ruimte om te groeien voor een nog grotere opbrengst. Tijdens de groei neemt bamboe meer CO² op dan dat er wordt uitgestoten tijdens productie.