Parketvloeren zijn eenvoudig te onderhouden
En parketvloeren blijven veel langer mooi
Herinner je je nog de dagen waarop een houten vloer synoniem stond voor urenlang onderhoud? Die tijden zijn gelukkig veranderd! Met de moderne technologieën op het gebied van lakken en oliën is het onderhouden van een houten vloer nu net zo eenvoudig als het bijhouden van elke andere harde vloerbedekking.
Zo voorkom je krassen
Even stofzuigen of een snelle stofwisser erover, en je vloer is weer stofvrij. Een vochtige dweil zo nu en dan is voldoende om eventuele resterende vlekken te verwijderen. Zo simpel is het!
Hoe onderhoud je jouw parketvloer het beste?
Het onderhouden van gelakte parketvloeren
Wij adviseren je om jouw gelakte vloer jaarlijks te reinigen met de voorgeschreven parketpolish. Hiermee verleng je de levensduur van de laklaag. Gemiddeld wordt een gelakte vloer na 15 jaar gebruik opnieuw afgelakt. Wanneer dit bij jouw vloer nodig is hangt af van je gezinssamenstelling en gedrag (lopen op sloffen in huis of op schoenen bijvoorbeeld). Voordat de vloer opnieuw gelakt wordt, wordt deze eerst geschuurd. Een parketspecialist heeft hiervoor speciale schuurmachines die slechts een hele dunne laag van het hout afschuren. Wij adviseren je om dit niet zelf te doen (tenzij je écht heel handig bent).
Het onderhouden van geoliede parketvloeren of vloeren met hardwaxolie
Periodiek kan je de vloer opnieuw in de olie zetten. Kies hiervoor een naturel, witte of gekleurde variant. Je kunt de olie eventueel ook plaatselijk (handmatig) aanbregen. Het beste resultaat bereik je met een gebruiksvriendelijke excentrisch roterende boenmachine zoals bijvoorbeeld de Floorboy- of Cleanfix-machine. Daarmee kan een kind de was doen : – ). De parketspecialist heeft dit soort machines vaak als service in de verhuur en in de verkoop. Uiteraard kan de parketspecialist ook het periodiek onderhoud voor jouw houten vloer verzorgen.
Om te zorgen dat je parketvloer een leven lang meegaat, is het belangrijk dat deze beschermd wordt tegen beschadigingen zoals krassen.
Meestal worden krassen veroorzaakt door het verschuiven van meubilair. Voorzie daarom alle stoel-en tafelpoten van viltjes. Viltjes zijn er in verschillende kwaliteiten. Kies voor de juiste oplossing voor het meubel. Zo zijn er bijvoorbeeld viltjes speciaal voor metalen stoelpoten. Of wieltjes voor burostoelen.
Een andere veroorzaker van krassen is zand.
Zandkorrels kunnen als schuurpapier werken. Zand wordt meegenomen onder schoenzolen maar ook in de vacht en onder de pootjes van huisdieren. Een goede deurmat vangt al veel op. Regelmatig stofzuigen (mét parketmond), ‘swifferen’ of vegen doet de rest.
Ook de nagels van huisdieren, naaldhakken of kinder speelgoed kunnen krassen veroorzaken.
Tref hiervoor de juiste voorzorgsmaatregelen. Trek bijvoorbeeld je schoenen uit in huis en zorg voor een speelkleed.
Hout houdt niet van water.
Let vooral op bij waterbakjes van huisdieren en bloemen en planten die zonder onderschotel op de vloer staan. Een goede deurmat houdt nattigheid van buiten tegen. Ligt er toch water op de vloer? Maak dit dan zo snel mogelijk droog. Bij een goed onderhouden vloer gebeurt er dan niets.
Hou de relatieve luchtvochtigheid altijd goed in de gaten met een hygrometer.
Wordt deze te hoog? Zet dan de ramen open om te ventileren. Wordt de luchtvochtigheid te laag? Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Hier lees je meer over hout en vocht.
De meest gestelde vragen over onderhoud van parketvloeren:
Hoe onderhoud ik een houten vloer?
Zorg ook voor beschermende viltnoppen onder de poten van stoelen en andere meubelen om krassen op de vloer te voorkomen.
Om er zeker van te zijn dat jouw vloer niet wordt blootgesteld aan te veel vocht, veeg je geknoeid water vlot op.
Luchtvochtigheid kan een vloer ook aantasten; de ideale relatieve luchtvochtigheid in een vertrek ligt tussen 50-65 % bij 20°C. In de winter, als de cv constant wordt gebruikt, kan de relatieve luchtvochtigheid zo sterk dalen dat parket te droog kan worden. Om dit te voorkomen adviseren wij het gebruik van luchtbevochtigers: die zijn goed voor de vloer en ook voor je eigen welzijn!
Houten vloeren kunnen dagelijks gestofzuigd en geveegd worden. Ze kunnen ook gereinigd worden, met een goed uitgewrongen doek of mop en een verdund schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Welk schoonmaakmiddel voor jouw vloer geschikt is hangt af van de gekozen afwerking (lak, olie, wax) en het merk. Check bij de parketspecialist voor het juiste onderhoudsmiddel voor jouw vloer.
Hoe kan ik vlekken van de vloer verwijderen?
Vruchten, melk, room, bier, wijn, koffie, thee, sap en andere dranken: Water met een zacht schoonmaakmiddel
Schoenpoets, olie, teer, asfalt, krassen van schoenzolen op de vloer: Terpentine
Inkt, potlood, lipstick, opgedroogde lijm: Schoonmaakalcohol
Bloed: koud water