Wanneer je een parketvloer beter vast of zwevend kunt leggen bij vloerverwarming
Het leggen van een parketvloer op vloerverwarming vraagt om zorgvuldige keuzes, vooral als het gaat om het leggen van de vloer.
Er zijn twee gangbare methoden: vast verlijmen of de vloer zwevend leggen. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen, vooral in combinatie met vloerverwarming.
Hier behandelen we wanneer je beter kunt verlijmen en wanneer een zwevende vloer een betere optie is.
Parket vast verlijmen als er vloerverwarming is
Beter voor warmtegeleiding
Wanneer je parket of houten vloeren direct verlijmt op de ondergrond, heb je een betere warmteoverdracht. Dit komt omdat er geen extra luchtlagen zijn tussen de vloer en de ondergrond die de warmte tegenhouden. Bij direct verlijmd parket is de warmteweerstand lager, waardoor de vloerverwarming efficiënter werkt en de ruimte sneller opwarmt.Voordelen van een vol verlijmde vloer:
1. Betere warmteoverdracht: Zoals eerder vermeld, zorgt een direct verlijmde vloer voor een lagere warmteweerstand. Hierdoor wordt de warmte beter doorgegeven aan de ruimte, wat de efficiëntie van de vloerverwarming verbetert.
2.Minder loopgeluid: Een vast verlijmde vloer produceert veel minder loopgeluid. Dit komt doordat de vloer stabieler is en geen bewegingen of trillingen vertoont zoals een zwevende vloer kan doen.
3.Beter bestand tegen luchtvochtigheidsschommelingen: Verlijmde vloeren zijn beter bestand tegen veranderingen in luchtvochtigheid, omdat ze steviger vastzitten aan de ondergrond. Dit vermindert het risico op kromtrekken of uitzetten van het hout.
4.Flexibiliteit in patronen: Bij een verlijmde vloer kun je complexe patronen zoals visgraat, Hongaarse punt, Versailles patroon, Blokpatroon of Weense punt eenvoudiger realiseren.
5.Strakke afwerking zonder overgangen: De parketdelen worden nauwkeurig passend gezaagd, wat zorgt voor een naadloze afwerking zonder deklijsten of overgangsstrips bij deuren of andere materialen zoals tegels.
Nadelen van een vol verlijmde vloer:
1. Niet geschikt voor sommige appartementen: In appartementen kan geluidsoverdracht een probleem zijn, en vaak gelden er regels die zwevende vloeren voorschrijven in plaats van verlijmde vloeren vanwege geluidsisolatie.
Parket zwevend leggen als er vloerverwarming is
Meer lagen, meer warmteweerstand
Zwevend gelegd parket betekent dat de vloer niet direct verlijmd wordt aan de ondergrond, maar op een extra tussenvloer geplaatst wordt. Hierbij worden de vloerdelen aan elkaar verbonden met lijm in de tong en groef van de delen, of is er een kliksysteem. Deze manier van leggen zorgt ervoor dat er een extra luchtlaag tussen de verschillende materialen ontstaat, wat meer warmteweerstand oplevert. Hierdoor duurt het langer voordat de warmte van de vloerverwarming de ruimte bereikt, en dit kan de efficiëntie van het systeem verminderen.
Als je kiest voor een zwevende vloer bij vloerverwarming, is het belangrijk om te kiezen voor een product met een lage warmteweerstand, zoals dunner materiaal, om binnen de grens van 0,13 kW/m² te blijven.