Parketvloer op infrarood vloerverwarming
Houten vloeren zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en warmte. Om ervoor te zorgen dat een houten vloer comfortabel blijft, is het belangrijk om het juiste verwarmingssysteem te kiezen. Steeds vaker wordt gekozen voor infrarood/elektrische vloerverwarming. Wat zijn de voordelen en waarmee moet je rekening houden in de praktijk? In dit artikel zullen we bespreken wat je moet weten over de verschillende systemen voor infrarood vloerverwarming in combinatie met houten vloeren.
Infrarood vloerverwarming is een vorm van elektrische vloerverwarming. Infrarood vloerverwarming maakt gebruik van elektromagnetische straling om warmte over te brengen naar de omgeving. Het verwarmingselement zendt infraroodstralen uit, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer je in de zon staat. Deze stralen worden geabsorbeerd door objecten en mensen in de kamer, waardoor ze opwarmen. Het resultaat is een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de ruimte.
Verschillende systemen voor infrarood vloerverwarming
Er zijn verschillende systemen beschikbaar voor infrarood vloerverwarming. Alle systemen bieden een gelijkmatige warmteverdeling over het gehele oppervlak van de vloer. En ze zijn allemaal zeer dun.
1. Infrarood verwarmingsfolie
Infrarood verwarmingsfolie is een extreem dunne folie van gelamineerd koolstof. Deze verwarmingsfolie kan rechtstreeks onder de houten vloerbedekking worden geplaatst. De folie is eenvoudig te installeren en zorgt voor een snelle opwarmtijd.
2. Infrarood kabelsystemen
Infrarood kabelsystemen bestaan uit speciale verwarmingselementen die op de isolatielaag onder de houten vloer worden gelegd. Deze systemen hebben een lange levensduur.
3. Infrarood carbon film panelen
Infrarood carbon film panelen zijn flexibele en dunne panelen met ingebouwde verwarmingsfolie. Ze worden vaak gebruikt bij woningrenovatie omdat ze rechtstreeks op de bestaande vloer kunnen worden aangebracht zonder dat er extra constructieve aanpassingen nodig zijn.
De bekendere merken zijn:
AHT – KARBONIK – SPEEDHEAT
Houten vloeren en infrarood vloerverwarming
Hout is een natuurlijk materiaal dat kan uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Het is daarom belangrijk om bij het combineren van houten vloeren met infrarood vloerverwarming rekening te houden met de volgende factoren:
1. Houtsoort
Over het algemeen geldt dat stabiele houtsoorten beter bestand zijn tegen temperatuurveranderingen en dus geschikter zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Deze 10 houtsoorten zijn het meest geschikt om te gebruiken: Afrormosia | Afzelia | Bamboe | Europees eiken | Kambala | Merbau | Padoek | Panga Panga | Teak | Wengé. Voor de houten vloer maakt het niet uit welk soort vloerverwarming er geïnstalleerd wordt.
2. Dikte van de vloer
De dikte van de houten vloer kan invloed hebben op de prestaties van infrarood vloerverwarming. Dunne vloeren zullen sneller opwarmen, terwijl dikkere vloeren meer tijd nodig hebben om de warmte door te laten. Aan de andere kant zullen dunnere vloeren ook weer sneller afkoelen.
3. Het opstoken van de elektrische vloerverwarming.
Na het aanbrengen van de parketvloer kan gelijk gestart worden met het opwarmen van de vloer. Doe dit geleidelijk in stappen van 5°C per dag. Let op dat de temperatuur van de dekvloer nooit hoger mag zijn dan 28°C.
Moderne thermostaten worden (standaard) gevoed met informatie over de vloertemperatuur doordat een vloersensor in de vloer wordt geïnstalleerd. Je kunt de thermostaat zo instellen dat de verwarming automatisch stopt zodra de maximale vloertemperatuur wordt bereikt. Hierdoor wordt de vloer beschermt voor plotselinge pieken in temperatuur.
4. Vast of zwevend? Hoe plaatsen we parket op verschillende infrarood verwarmingen?
Je kunt heel goed een meerlaags parket zwevend leggen op infrarood vloerverwarming.
Voor het verlijmen van een parketvloer rechtstreeks op de folie moet de folie aan de ondergrond worden gefixeerd. Dit is bij een aantal producten eenvoudig te doen waarna je de parketvloer er direct overheen kunt lijmen. Voor een tapisparket of als fixatie van de folie niet mogelijk is moet er eerst een zelfdragende constructie gerealiseerd worden met behulp van bijvoorbeeld Fermacell of Norit of Jumpax of Knauf platen van 14-20mm dik. Desgewenst kan je deze plaat egaliseren, voorstrijken of primeren volgens verwerkingsvoorschriften van de leverancier.