Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Vloerkoeling en parketvloeren

Extra comfort in de warme zomermaanden

In nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor warmte-win installaties. Deze systemen verwarmen niet alleen de woning maar kunnen de woning ook koelen.

Bij vloerkoeling is er beveiliging tegen condensatie nodig

Wat is vloerkoeling precies?

Vloerkoeling is een systeem dat ervoor zorgt dat, gedurende warme periodes, de vloerconstructie iets koelt waardoor de ruimtetemperatuur in huis behaaglijk blijft.

Hoe werkt vloerkoeling?

Vloerkoeling heeft een tegenovergestelde werking ten opzichte van vloerverwarming. Hetzelfde leidingsysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water, maar nu met koud water met een minimumtemperatuur van 18°C.

Doordat de vloerconstructie koeler is dan de ruimtetemperatuur zal de ruimte behaaglijker aanvoelen. De temperatuur van het koelwater hoeft niet persé erg laag te zijn om de ruimtetemperatuur naar een comfortabel niveau te brengen. Het werkt vergelijkbaar als bijvoorbeeld bij airconditioning.

Door in de zomer een gebouw te koelen wordt energie aan het water toegevoegd. Via een ander boorgat vloeit het water terug in de bodem waar het wordt opgeslagen. In de winter wordt het warmere water opgepompt. Met de daaruit verkregen energie kan het gebouw weer verwarmd worden. Dit systeem wordt ook wel een ‘open broninstallatie’ genoemd en wordt gekenmerkt door een zeer constante brontemperatuur, met maximaal rendement, gedurende het hele jaar.

Er zijn twee soorten vloerkoeling bekend.

Systemen die koelen tot 18°C en systemen van fabrikanten die adviseren te koelen tot 15°C. Deze laatste variant is niet geschikt in combinatie met parketvloeren, omdat hierbij condensvorming kan ontstaan.

Waar moet je op letten als je vloerverwarming met vloerkoeling, in combinatie met een parketvloer, hebt?

Bij vloerkoeling kan, vanwege condensgevaar, niet met een onbeperkt lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts enkele graden beneden de ruimtetemperatuur liggen.

Om vloerkoeling toch optimaal effectief zijn werk te laten doen, wordt in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd. Hiermee wordt meestal een overcapaciteit voor vloerverwarming gecreëerd. Deze overcapaciteit kan gecompenseerd worden middels verlagen van de warmwater temperatuur. Kiezen voor de juiste regelunit is hierbij van groot belang. Zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling moet gelet worden op hoe de houten vloer zich gedraagt bij opwarming en afkoeling. Vooral het afgeven en opnemen van vocht, door respectievelijk verhogen en verlagen van de temperatuur, moet binnen gestelde grenzen blijven. Plaats daarom altijd een Fidbox. Hier niet op letten kan leiden tot schade aan de parketvloer. Daarom mag de temperatuur van de vloer ook niet onbeperkt verhoogd of verlaagd worden. Voor parketvloeren op vloerverwarming en koeling worden maximale en minimale waardes geadviseerd. Deze waardes zijn liggen aan hoe de leidingen zijn gelegd. Over het algemeen mag de warmte van het aangevoerde (!) leidingwater voor vloerverwarming maximaal 40°C zijn. Voor vloerkoeling geldt een minimumtemperatuur van 18°C.
Bij vloerkoeling kan er condensatie optreden

Is er vloerkoeling dan is er beveiliging tegen condensatie nodig.

Het dauwpunt is hetzelfde als het condenspunt en staat voor het moment waarop bij een bepaalde temperatuur het vocht uit de lucht zal gaan condenseren. Dit dauwpunt is in hoge mate afhankelijk van de luchtvochtigheid. In vochtige lucht zal sneller condens optreden dan in droge lucht. Een temperatuur beneden het dauwpunt kan plaatselijk tot condensatie leiden. Denk bijvoorbeeld aan een koud drankje die net uit de koelkast wordt ingeschonken in een warme ruimte. Het glas zal beslaan met een laagje vocht (condens). Hetzelfde kan gebeuren wanneer de watertemperatuur van de vloerkoeling te laag is. Het vloeroppervlak wordt te koud in verhouding met de ruimtetemperatuur. Er zal condensvorming optreden. Naarmate de relatieve luchtvochtigheid hoger wordt in de ruimte, is condensvorming sneller te verwachten.

Condensbewaking kan op diverse manieren worden toegepast.

De meest eenvoudige wijze is het plaatsen van een sensor op het koudste deel van de installatie. Deze zal, bij het detecteren van condensvorming, de koeling uitschakelen of de primaire toevoer van gekoeld water in de installatie afsluiten. Een meer gecompliceerde regelaar berekent het dauwpunt (= 100% vochtigheid) en schakelt de installatie uit voordat het dauwpunt bereikt wordt (bijvoorbeeld bij 95% vochtigheid).
condensbewaking bij vloerkoeling en parket
Wij gaan ervan uit dat je met deze voorschriften het parket op de juiste wijze kunt installeren en eventuele problemen voorkomt. Mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd contact opnemen met je vloerverwarming leverancier. Zij helpen graag. * Let op dat het parket geschikt is voor vloerverwarming. In onderstaand schema zie je welke houtsoorten geschikt zijn om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Alle verdere eisen die gelden voor vloerverwarming gelden ook voor vloerkoeling.
Geschikte houtsoorten voor parketvloeren op vloerverwarming en vloerkoeling

De meest gestelde vragen over vloerkoeling:

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerkoeling, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming en vloerkoeling. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen.