Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Een parketvloer past op elke soort vloerverwarming

Altijd warme voeten met parket op vloerverwarming

Parketvloeren zijn compatibel met alle verschillende vloerverwarmingssystemen. Of je nu kiest voor een warmtepomp, een ketel, droogbouw, elektrisch of traditioneel, een houten parketvloer is een bewezen goed match.

Voor de parketvloer maakt het niet uit welk type vloerverwarming er onder ligt

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Elke woonsituatie is uniek en vereist een zorgvuldige afweging van factoren zoals isolatie, bouwtype en persoonlijke voorkeuren.

Hieronder benoemen wij de meest voorkomende type systemen. Via deze pagina lees je hoe je de parketvloer op deze verschillende vloerverwarmingssystemen installeert.

1.

Natte, conventionele vloerverwarming met een houten parketvloer

Natte, conventionele vloerverwarming

Bij deze eenvoudige en meest gebruikte vloerverwarming liggen de vloerverwarmingsbuizen op de constructievloer. De vloerverwarmingsbuizen zijn afgedekt met een afwerkvloer (meestal zand/cement of anhydriet). Deze afwerkvloer is minstens 5 cm dik. De leidingen liggen hierdoor minimaal 3 cm onder het vloeroppervlak. Dit wordt vaak toegepast bij nieuwbouwvloeren. De isolatie is op of onder de constructievloer aangebracht. Doordat de leidingen wat dieper onder het vloeroppervlak liggen kan de aanvoertemperatuur van het water ca. 40 graden bedragen.

2.

Droogbouw vloerverwarmingsysteem met een houten parketvloer

Renovatie droogbouwsystemen

Op de bestaande bouwvloer (cement of houten constructievloer) worden voorbewerkte isolatieplaten aangebracht. Hierin worden de vloerverwarmingleidingen gelegd. De leidingen worden vervolgens geëgaliseerd met een gips gebonden vulmassa of afgedekt met een gipsvezelplaat. De onderzijde van de draagvloer (in de kruipruimte) wordt thermisch en, zo nodig, damp-remmend geïsoleerd. Doordat de leidingen onder een dunne afwerklaag liggen kan de aanvoertemperatuur van het water ca. 32-35 graden bedragen.

3.

Ingefreesde vloerverwarming met een houten parketvloer

Ingefreesde vloerverwarming

In de bestaande afwerkvloer (cement, anhydriet of in een gipsvezelplaat) worden sleuven gefreesd. Hierin worden de vloerverwarmingleidingen aangebracht. De leidingen worden ‘afgedicht’ met een door de leverancier voorgeschreven dichtzet massa, waarna de vloer in de meeste gevallen wordt geëgaliseerd voordat er wordt gestart met het leggen van de vloer. De onderzijde van de draagvloer (in de kruipruimte) wordt thermisch en, zo nodig, damp-remmend geïsoleerd. Doordat de leidingen onder een dunne afwerklaag liggen kan de aanvoertemperatuur van het water ca. 32-35 graden bedragen.

4.

Elektrische vloerverwarming met daarop een houten parketvloer

Elektrische vloerverwarming

Deze vloerverwarming wordt meestal aangebracht als droogbouwsysteem. Deze soort vloerverwarming werd voorheen vaak toegepast in kleine, niet permanent verwarmde, ruimtes zoals badkamers maar is inmiddels ook verkrijgbaar als hoofdverwarming. Let op! Elektrische vloerverwarming kan gecombineerd worden met een parketvloer als gebruik wordt gemaakt van een speciaal ontwikkelde smart thermostaat in combinatie met in de vloer verwerkte sensoren.

Vloerverwarming is ideaal bij warmtepompen en andere alternatieve warmte opwekkers

Nu duurzaamheid een steeds grotere rol speelt bij de bouw van woningen is het gebruik van warmte-win installaties sterk groeiende. Eigenlijk is een warmte-win installatie een duurzaam alternatief voor een CV-ketel, een verwarmingsinstallatie. De warmtepomp en traditioneel parket, een vloertype dat van zichzelf ook al een flink aantal duurzame eigenschappen bezit, gaan prima samen. Voor de installatie van de parketvloer maakt het niet uit of de verwarming wordt aangestuurd door een warmtepomp of door een andere verwarmingsinstallatie zoals een cv-ketel of stadsverwarming.

Is een houten parketvloer eigenlijk wel gunstig voor het energieverbruik en levensduur warmtepomp?

Simulatie bufferende werking van houten vloeren

Parketvloer heeft positief effect op rendement en levensduur van de warmtepomp

Het toepassen van een parketvloer op een vloer met vloerverwarming heeft ten opzichte van vloeren met een lage warmteweerstand het voordeel dat er tijdens verwarmen van de ruimte door de hogere warmteweerstand van het hout meer energie in de constructie gebufferd wordt. Dit is niet alleen gunstig bij het ontwerp van de installatie maar heeft rechtstreeks een positief effect op het rendement en de levensduur van een warmtepomp. Door de goede vloerisolatie in nieuwbouw-woningen geeft de extra buffering geen energieverlies.

Daarnaast zal de temperatuur in de ruimte minder schommelen en is de kans op een onaangenaam aanvoelende vloer veel kleiner. Bij een vloer met parket zullen er minder comfortklachten zijn dan bij een vloer met steenachtige vloerafwerking.

Parket heeft een hogere warmteweerstand dan andere vloerafwerking. Dit heeft echter geen negatieve invloed op het verwarmen en koelen van een woning. Er zijn geen hogere energieverliezen door de geïsoleerde gebouwconstructie meetbaar. Daarentegen kan dit een positieve bijdrage leveren op het rendement en levensduur van een warmtepomp en worden de verwarmde ruimtes langer als comfortabel ervaren.

Lees verder in het onafhankelijke rapport over parket op warmtepompen.

De voordelen van een parketvloer bij een warmtepomp:

  • Hout verminderd aantal starts en stops van de compressor van de warmtepomp waardoor deze langer mee gaat.
  • Hout houdt warmte langer vast en daardoor comfortabeler.
  • Parket is duurzaam en gaat een leven lang mee.
  • De productie van een houten vloer is veel minder milieubelastend dan de productie van andere soorten vloeren.
  • Hout houdt CO2 vast, ook als het een parketvloer is.
Een houten parketvloer houdt CO2 vast en is daarmee een milieubewuste keuze

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals:

De water-water warmtepomp. De energie ‘haal’ bron voor deze warmtepomp is een open bron. Grondwater wordt aan de ene zijde uit de bodem omhoog gehaald, door een warmtewisselaar geleid en aan een andere zijde weer terug de bodem in gebracht. Dit type warmtepomp wordt gebruikt voor vloerverwarming. De Brine-water warmtepomp. De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten aardwarmte sonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem. Door deze buizen wordt water, waarin antivries is toegevoegd, rond gepompt. (Water met antivries heet brinewater).Ook dit systeem is geschikt voor vloerverwarming. De lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Het rendement is vaak wat lager dan bij een warmtepomp die met bodemwarmte werkt. Ook dit systeem is geschikt voor vloerverwarming.

Wist je dat je minder energie verbruikt als je geen dag-en nacht temperatuur instelt? Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie. Vergelijk het met het optrekken van een auto vs stationair rijden.

De meest gestelde vragen over vloerverwarming:

Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. 

Hoe kan ik erachter komen of mijn huis goed geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

Waarvoor dient het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Het opstookprotocol is van toepassing bij het allereerste keer aanzetten van traditionele (natte) vloerverwarming en heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket. Bij droogbouw vloerverwarming is er geen opstookprotocol, maar wel een opstartprotcol.

Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

Welke aanvoertemperatuur is het beste om het huis warm te krijgen bij een parketvloer?

De ideale aanvoertemperatuur is afhankelijk van de isolatiewaarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekening gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning, waar een correcte vloerverwarming is aangelegd kan 30ºC aanvoertemperatuur in de winter aan de lage kant. Deze kan je in de koude maanden verhogen naar 35ºC. Dat voldoet prima, ook in de winter. Het is belangrijk om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.

Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. Lees meer over het opstookprotocol op deze pagina.

Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.

Onafhankelijk rapport over de werking van warmtepompen met houten parketvloerem