Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Een houten vloer geeft uitstekende warmtegeleiding en warmteafgifte

Parket blijft een leven lang mooi!

Vloerverwarming geeft warmte af. Deze warmte wordt door het parket doorgegeven. Dit heet warmteafgifte. De parketvloer heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde genoemd, wordt uitgedrukt in een aantal m²K/W.

Een echte houten vloer voelt veel behaaglijker ook op vloerverwarming
Vloerverwarming en een parketvloer kan prima samen. Hongaarse punt van echt eikenhout.

Door de thermostaat permanent op 20-21 °C in te stellen voorkom je dat de vloer te veel afkoelt. Het ‘s morgens weer opwarmen van een huis kost meer energie dan het instellen van een constante temperatuur.

Elk materiaal en ook elke houtsoort heeft zijn eigen Rc-waarde. Een lage weerstand geeft een kortere- en een hogere weerstand een langere opwarmtijd.

Vol verlijmd parket biedt maximale en gelijkmatige warmteafgifte. Het hout neemt de warmte op en geeft deze geleidelijk weer af waardoor de vloer altijd behaaglijk aanvoelt.

De meeste parketvloeren hebben een warmteweerstand (Rc-waarde) lager dan 0,1 [m²K/W], waardoor ze efficiënt en gelijkmatig warmte doorlaten. Daarnaast heeft hout het voordeel dat het de warmte veel langer vasthoudt dan andere materialen. De warmte wordt als het ware in het hout ‘gebufferd’. Hierdoor blijft je huis en vloer comfortabel en behaaglijk aanvoelen, zelfs op de koudste dagen en zelfs als de thermostaat is afgeslagen.

En door die bufferende werking van de houten parketvloer slaat je warmtepomp of verwarmingsketel minder vaak aan en uit. Dit verlengt de levensduur van deze pomp of ketel.

Thermostaat van vloerverwarming

Wil je de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren wij om een parketvloer (top-en ondervloer samen) te gebruiken met een Rc-waarde lager dan 0,13 [m²K/W]. Is je vloerverwarming in gebruik als bijverwarming dan kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 [m²K/W].

Wij adviseren om niet alleen naar de Rc-waarde te kijken maar vooral te kijken naar wat je mooi vindt, naar wat je belangrijk vindt en natuurlijk naar het gewenste wooncomfort.

Daarom zorgt een houten vloer voor meer behaaglijkheid

Hoe belangrijk is de Rc-waarde van een vloer?

Rendementstabel met de Rc-waarde van houtsoorten, allen geschikt voor vloerverwarming. Wanneer tapis of bourgogne wordt gelegd op eiken mozaïek dan de Rc-waarde hiervan (=0,049 m2 K/W) erbij op tellen.

De meest gestelde vragen over warmtegeleiding:

Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. Vraag jouw parketspecialist naar de verschillende mogelijkheden en oplossingen.

Hoe kan ik erachter komen of mijn huis goed geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

Waarvoor dient het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Het opstookprotocol is van toepassing bij het allereerste keer aanzetten van traditionele (natte) vloerverwarming en heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket. Bij droogbouw vloerverwarming is er geen opstookprotocol, maar wel een opstartprotcol.

Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

Welke aanvoertemperatuur van mijn vloerverwarming is het beste om mijn huis warm te krijgen bij een parketvloer?

Dit is zeer afhankelijk van de isolatie waarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekeningen gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning waar een correcte vloerverwarming is aangelegd is toch 30ºC aanvoer temperatuur in de winter aan de lage kant. 35ºC voldoet prima, ook in de winter. Belangrijk is om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.

Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. De 1e keer is dit om te kijken of er visuele gebreken naar voren komen (denk aan scheuren en lekkages). De 2e keer is dit de 2e cyclus? voor het restvocht wat na de eerste nog omhoog komt.

Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.