Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Vloerverwarming

Vloerkoeling

Warmtegeleiding

Installatievoorschriften

Opstookprotocol

Milieubewust

Duurzaam

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Wanneer is er een voorstrijk of vochtscherm nodig?

We krijgen regelmatig vragen over de voorbereidende werkzaamheden die gedaan moeten worden voordat de parketvloer geïnstalleerd kan worden op de vloerverwarming. Omdat er diverse vloerverwarmingssystemen zijn én omdat geen pand hetzelfde is blijft het lastig om een heel kort antwoord te geven. Wij verwijzen daarom ook graag naar deze pagina waar per type vloerverwarming de installatievoorschriften zijn beschreven.
Deze keer behandelen we de vraag wanneer er een voorstrijk of vochtscherm nodig is. Hiervoor moet eerst gekeken worden of er sprake is van optrekkend vocht. Daarna wordt gekeken naar het type dekvloer. Lees hieronder het antwoord op de vraag, gegeven door ons team van technische experts.

Welke richtlijnen zijn er voor installatie bij optrekkend vocht bij natte, conventionele vloerverwarming?

Zandcementvloeren

  • Indien de zandcement dekvloer niet vrijdragend en geventileerd wordt, dient er altijd een deugdelijk vochtscherm te worden aangebracht. Er zijn op de markt diverse vochtwerende systemen beschikbaar op basis van epoxie, polyurethaan of Silaan. In de meeste gevallen kan hier, binnen 24 uur, rechtstreeks de parketvloer op verlijmd worden. Informeer hierbij altijd het productdatablad van de desbetreffende leverancier.
  • Indien egaliseren noodzakelijk is voorafgaand aan het verlijmen van de parketvloer, dan dient het desbetreffende vochtscherm in 1 of twee lagen te worden aangebracht, afhankelijk van de gekozen fabrikant . De tweede laag wordt vervolgens direct ‘vol en zat’ ingestrooid met kwartszand om hechting te krijgen met de egalisatie. Verwijder na droging het niet gebonden zand, waarna er kan worden geëgaliseerd. Gebruik bij het egaliseren altijd een egalisatie welke geschikt is om de eventuele trekspanning van het parket op te kunnen vangen. Bij het gebruik van een 1 laags vochtscherm op MS basis of als er niet wordt ingestrooid met kwartszand dan kan een primer aangebracht worden die geschikt is voor niet zuigende ondervloeren.

Anhydrietvloeren

Een anhydriet gietvloer dient bij optrekkend vocht altijd op een dampdichte folie te worden geplaatst. Let op ! Anhydriet mag niet aan de bovenzijde worden afgesloten met een vochtscherm. Door het afsluiten onstaat verzeping van de vloer.

Welke richtlijnen zijn er voor installatie zonder optrekkend vocht bij natte, conventionele vloerverwarming?

Zandcement/ anhydriet

De schone en vlakke dekvloer (zandcement of anhydriet) indien gewenst voorstrijken met een geschikte primer, waar na ca. 60-90 minuten maar uiterlijk binnen 48 uur het parket rechtstreeks op verlijmd kan worden.

Indien egaliseren noodzakelijk is voorafgaand het verlijmen van de parketvloer, de dekvloer voorstrijken met een impregnerende dispersieprimer. Na droging kan deze geëgaliseerd worden met een voor parket geschikte cement- of gipsgebonden egalisatie. Gebruik op een anhydriet dekvloer een gipsgebonden egalisatie.

Welke richtlijnen zijn er voor installatie bij optrekkend vocht bij een ingefreesde vloerverwarming?

Bij bestaande zandcementvloeren

De ingefreesde vloerverwarming dichtsmeren met een epoxy dichtzetmassa die is aangevuld met zand, voor een optimaal vullend vermogen. Het zand kan ook vervangen worden door slijpsel uit de vloer voor een duurzame oplossing. Binnen 24 uur een epoxy vochtscherm aanbrengen welke in een ‘filmvormende’ (dekkende) laag wordt aangebracht.

Let op! Anhydrietvloeren nooit voorzien van een vochtscherm!

Indien egaliseren noodzakelijk is voorafgaand het verlijmen van de parketvloer dient het desbetreffende vochtscherm in twee lagen te worden aangebracht. De tweede laag wordt vervolgens direct ‘vol en zat’ ingestrooid kwartszand om hechting te krijgen met de egalisatie. Verwijder na droging het niet gebonden zand, waarna er kan worden geëgaliseerd (3-5 mm). Gebruik bij het egaliseren altijd een egalisatie welke geschikt is om de eventuele trekspanning van het parket op te kunnen vangen.

Welke richtlijnen zijn er voor installatie zonder optrekkend vocht bij een ingefreesde vloerverwarming

Bij bestaande zandcementvloeren/anhydrietvloeren

De ingefreesde vloerverwarming dichtsmeren met een epoxy dichtzetmassa die is aangevuld met zand, voor een optimaal vullend vermogen. Het zand kan ook vervangen worden door slijpsel uit de vloer voor een duurzame oplossing of de leidingen dichtzetten met een standvaste egaline/mortel (gemengd met een plastificeermiddel), een PU lijm of doorhardende Polymeerlijm. Deze gelden als prima alternatief. Informeer bij twijfel altijd bij de desbetreffende leverancier.

De vlak en dicht gesmeerde dekvloer, wanneer nodig voorstrijken met een geschikte primer, waar na ca. 60-90 minuten maar uiterlijk binnen 48 uur het parket rechtstreeks op verlijmd kan worden.

Indien egaliseren noodzakelijk is voorafgaand het verlijmen van de parketvloer, de dekvloer voorstrijken met impregnerende dispersieprimer. Na droging kan deze geëgaliseerd worden met een voor parket geschikte cement- of gipsgebonden egalisatie. Gebruik op een anhydriet dekvloer altijd een gipsgebonden egalisatie.