Home

Parketvloeren

Onderhoud

Gezond binnenklimaat

Parketwinkels

Vloerverwarming

Warmtegeleiding

Milieubewust

Duurzaam

Inspiratie

FAQ

> Over ons

> Reviews

> Sponsoren

> Blog

> Activiteiten

Een parketvloer past op elke soort vloerverwarming

Altijd warme voeten met parket op vloerverwarming

Parketvloeren zijn compatibel met alle verschillende vloerverwarmingssystemen. Of je nu kiest voor een warmtepomp, een ketel, droogbouw, elektrisch of traditioneel, een houten parketvloer is een bewezen goede match.

Houten vloer bij vloerverwarming en vloerkoeling: een bewezen goede combinatie

Energiezuiniger stoken

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Elke woonsituatie is uniek en vereist een zorgvuldige afweging van factoren zoals isolatie, bouwtype en persoonlijke voorkeuren. Een specialist kan helpen bij het identificeren van het meest geschikte systeem dat voldoet aan jouw specifieke behoeften en wensen.

Nieuwbouwhuizen worden standaard opgeleverd met vloerverwarming. Vaak in combinatie met een warmte-win installatie (warmtepomp, aardwarmte etc) en ook met vloerkoeling. Ook in renovatie van woningen wordt bijna altijd gekozen voor vloerverwarming. Deze keuze heeft niet alleen te maken met het feit dat vloerverwarming zorgt voor een comfortabele warmte maar vooral ook omdat vloerverwarming minder energie verbruikt dan traditionele verwarming en dus een duurzaam alternatief is.

Natte, conventionele vloerverwarming

Bij deze eenvoudige en meest gebruikte vloerverwarming worden de buizen direct in de dekvloer aangebracht.

Droogbouw vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten droogbouw vloerverwarming. Er kan gekozen worden voor het infrezen van de bestaande dekvloer, of voor een kant-en-klaar opbouw systeem. Jouw leverancier vertelt graag meer over de mogelijkheden.

Vloerverwarming bij renovatie van de woning

Ga je renoveren dan kies je waarschijnlijk voor vloerverwarming. Maar welke vloerverwarming kies je? De keuze hangt af van:

De soort ondervloer
Is de constructievloer van hout dan zal de vloerverwarming op deze vloer worden gelegd. Er kan gekozen worden voor een opbouw met fermacell platen die daarna worden ingefreesd. Of voor kant-en-klare vloerplaten met sleuven, of voor kunststof platen met of zonder isolatie of bij een voldoende geïsoleerde woning en zonnepanelen voor elektrische vloerverwarming.

Is de constructievloer van beton dan wordt ook vaak gekozen worden om deze dekvloer in te frezen.

Het hebben van zonnepanelen
Zijn er (ruim voldoende) zonnepanelen aanwezig en wil je minder gas gebruiken of helemaal van het gas af? Dan is het een goed idee om elektrische vloerverwarming te kiezen.

De toepassing
Is de vloerverwarming bedoeld als hoofdverwarming of bijverwarming?

Het budget
Welke vloerverwarming het beste past bij jouw woning is dus afhankelijk van een aantal factoren. Wij adviseren je altijd om een expert hierover advies te laten geven.

Constant een comfortabele warmte én een lagere energienota

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat bij vloerverwarming de ideale temperatuur van een ruimte één tot twee graden lager kan zijn dan wanneer de woning wordt verwarmd door radiatoren? Elke graad lager bespaart 5-6% in het energieverbruik.

Vloerverwarming is ideaal bij warmtepompen en andere alternatieve warmte opwekkers

Vloerverwarming is een zogenaamd ‘laag temperatuur verwarmingssysteem’. Dit betekent dat je voor vloerverwarming een aanvoertemperatuur nodig hebt die lager is dan 40 °C. Alternatieve warmte opwekkers presteren beter als de aanvoertemperatuur maximaal 40 °C is en ook HR-ketels halen alleen hun hoge rendement als zij niet boven een bepaalde aanvoertemperatuur komen.

De voordelen van vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming:

  • Comfortabeler en aangenamer
  • Zuiniger
  • Praktischer met inrichten van de woning
  • Mooier, want geen radiatoren en leidingen in zicht
  • Hygiënischer, want geen stofophoping
  • Veiliger, je kunt je niet branden aan een hete radiator
  • Gezonder binnenklimaat
Droogbouw vloerverwarmingsysteem met een houten parketvloer

Wist je dat je minder energie verbruikt als je geen dag-en nacht temperatuur instelt? Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie. Vergelijk het met het optrekken van een auto vs stationair rijden.

De meest gestelde vragen over vloerverwarming:

Ik heb gehoord dat ik bij vloerverwarming de thermostaat op een constante temperatuur moet houden? Loopt dit niet in de papieren?

Nee hoor, een constante temperatuur op de thermostaat loopt niet in de papieren. Wanneer er een constante temperatuur wordt aangehouden hoeft de vloerverwarming minder hard te werken. Daarentegen zal de vloerverwarming bij een lage nacht-temperatuur heel veel energie moeten gebruiken om in de ochtend de woonruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Dit opwarmen kost veel meer energie – en dus geld, dan de ruimte op een vaste temperatuur houden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto: Optrekken van de auto kost meer benzine dan met een vaste snelheid rijden. Ook wisselen van snelheid kost meer benzine. Dit is met vloerverwarming hetzelfde. Daarnaast is een constante temperatuur ook beter voor de houten parketvloer.

Waar moet ik op letten bij het gebruik en onderhoud van parket die op vloerverwarming geplaatst is?

Op zich is het onderhoud van de vloer hetzelfde als het onderhoud van een vloer die niet op vloerverwarming is gelegd. Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen en uitzetten van het hout te voorkomen. Dit gebeurt op een natuurlijke manier tijdens de seizoensveranderingen.

Een vloerkleed op parket met vloerverwarming, kan dat?

Er zijn veel vloerkleden die speciaal geschikt zijn om te gebruiken op vloerverwarming. Gelukkig maar, want een mooi vloerkleed kan een extra dimensie geven aan wooncomfort. Standaard vloerkleden met een latex onderzijde zijn echter niet geschikt om te gebruiken. De vloerverwarming kan zorgen voor warmteophoping onder het kleed. Het hout kan hierdoor extra gaan krimpen. Wij adviseren daarom de vloer niet af te dekken met een standaard vloerkleed (of met een stucloper tijdens werkzaamheden) omdat dit schade kan toebrengen aan de parketvloer. Open geknoopte kleden, zonder een latex onderzijde kennen wel een behoorlijke warmtedoorgifte en zijn mogelijk. 

Hoe kan ik erachter komen of mijn huis goed geïsoleerd is?

Over het algemeen kan je zeggen dat een huis vanaf 1990 voldoende geïsoleerd is om de combinatie parket op vloerverwarming toe te passen. Is de woning voor 1990 gebouwd dan is het belangrijk om te controleren of er nadien extra isolatie is toegepast.

Waarvoor dient het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Het opstookprotocol is van toepassing bij het allereerste keer aanzetten van traditionele (natte) vloerverwarming en heeft 2 functies. De eerste ronde dient om te testen of de installatie naar behoren werkt. Of er geen lekkages zijn bijvoorbeeld. De tweede ronde dient ervoor om het restvocht uit de dekvloer eruit te stoken. Na deze 2 rondes kan begonnen worden met het installeren van het parket. Bij droogbouw vloerverwarming is er geen opstookprotocol, maar wel een opstartprotcol.

Kan ik met de huidige energieprijzen beter voor elektrische vloerverwarming kiezen?

Dit is zeer afhankelijk van de situatie. Veel woningen hebben al wel een aantal zonnepanelen. Echter hebben ze niet afdoende capaciteit. Een hybride warmte pomp biedt dan de juiste keuze.

Welke aanvoertemperatuur van mijn vloerverwarming is het beste om mijn huis warm te krijgen bij een parketvloer?

De ideale aanvoertemperatuur hangt af van de isolatiewaarde en de aangelegde soort vloerverwarming. Is er een berekening gemaakt door de installateur? In een goed geïsoleerde woning waar een correcte vloerverwarming is aangelegd is een aanvoertemperatuur van 30ºC in de winter aan de lage kant. In de winter zou je die dan kunnen verhogen naar 35ºC. Dat voldoet prima, ook in de winter. Het is belangrijk om de thermostaat goed in te regelen. Kijk ook hoe snel de thermostaat reageert, ofwel wat is het moment van inschakelen. Stel de thermostaat staat ingeregeld op een kamer temperatuur van 20ºC, maar deze slaat pas aan bij 18ºC dan zit je even in een koude dip.

Waarom moet ik twee keer het opstookprocol doorlopen?

De aannemer heeft hoogstwaarschijnlijk voor het opleveren van de woning het opstookprocol uitgevoerd. Wij kunnen echter niet controleren of dit (op de juiste manier) gedaan is. Daarom adviseren wij alsnog (misschien dus voor de 2e keer) het opstookprotocol uit te voeren. Zo kan er worden gekeken of er visuele gebreken zijn in de dekvloer (denk aan scheuren en lekkages) en kan ook het restvocht worden opgestookt.

Ik heb de vloerverwarming al 8 weken aan staan. Hoef ik dan geen opstookprotocol te volgen?

Bij het verwarmen van de vloer zal alleen de cement laag boven de leidingen droog worden. Wanneer de verwarming wordt uitzet kan het restvocht wat zich onder de leidingen bevindt naar boven komen. Dit zou de parketvloer kunnen schaden. Daarom moet altijd het opstookprotocol worden gevolgd, ook als de vloerverwarming al langere tijd aan staat.